Din octombrie 2022 Softline operează sub brandul Noventiq.
La început de 2020 nu mi-aș fi imaginat că așa va arăta acest an. De fapt, cred că nimeni nu-și imagina o asemenea desfășurare de evenimente. Ca să ne amuzăm un pic, preiau o frază citită pe internet: cei care au greșit cel mai mult cu privire la acest an au fost cei care au răspuns la întrebarea ”Unde te vezi peste cinci ani?” în 2015.
Lăsând gluma la o parte, căci nu multora le arde de așa ceva acum, suntem conștienți că pandemia generat nu doar criză în sănătate, ci și una economică, pe care încă nu am experimentat-o în întregime și nu știm ce ne va aduce pe viitor.
Tot pandemia a scos la iveală o problemă mare în organizarea fundamentală a companiilor. Până la explozia cazurilor de infectare cu COVID-19, munca se desfășura, cu mici excepții, în spațiile special destinate. Subit, granița între birou și acasă a dispărut. Din totalul forței de muncă, o treime a lucrat de acasă, în unele cazuri fiind firme unde chiar toți angajații au lucrat în afara biroului convențional. Lucruri pe care înainte se întâmpla sa le facem fizic, au trecut la digital: documentele, întâlnirile/ședințele sau conversațiile dintre colegi ori echipe. În același timp, utilizarea platformelor video a crescut de 30 de ori față de luna ianuarie.
Multe companii nu au fost pregătite din punct de vedere organizațional și al sistemelor informatice să facă trecerea și asta s-a văzut. Au suferit nu doar pe partea de colaborare internă, cât și pe cea de conlucrare cu partenerii și, mai ales, ca rezultate. În paralel, tot din lipsa unor soluții eficiente a apărut și suprasolicitarea angajaților. Procese care altădată erau simplu de realizat, au devenit rapid extrem de dificile și complicate din cauza faptului că echipele sau colegii nu mai puteau colabora eficient.
În prezent nu mai suntem într-o situație atât de complicată ca la început de an, lucrurile s-au mai îmbunătățit, însă consensul general este că ceea ce experimentăm acum nu este ceva temporar și că nu se va modifica instant înspre ceea ce am avut anul trecut. Personal cred că nu vom putea reveni în totalitate la starea dinainte de izbucnirea pandemiei.
Dar să privim și partea bună a lucrurilor. Dacă am fi fost loviți de pandemie acum 10-15 ani, dificultățile noastre ar fi fost mult mai mari. Pe vremea aceea nu avem conexiunile la internet pe care le avem astăzi (fie ele fixe sau mobile), dispozitivele din prezent (laptopuri performante, telefoane mobile inteligente, televizoare smart, etc.), serviciile de streaming și, desigur, aplicațiile actuale. Ca urmare a experienței de trecere de la munca dintr-un birou la cea de acasă, multe companii și angajați au decis să permanentizeze acest mod de lucru. Într-un sondaj de opinie 74% din persoanele respondente ce aveau funcția de CFO sau Director financiar au declarat asta, că vor să transforme în normă lucrul remote. Astfel, se obține o mai mare flexibilitate în activitate, se reduce timpul pierdut de angajați cu drumul până la sediu, se fac economii cu cheltuielile legate de birouri și se reduce poluarea.
Aceste reușite, de a menține o firma funcțională chiar și în condiții extrem de dificile, nu ar fi posibile fără platformele moderne de lucru, care permit unor echipe care nu se află în aceeași încăpere să colaboreze eficient, să comunice rapid și clar, să elimine șirurile nesfârșite de e-mail-uri cu fișiere care trec de la un om la altul pentru completare, să elimine procesele de tip cascadă (sau lanț), să scape de problema versionării, se scurteze timpul de elaborare a documentelor și cel de luare a deciziilor. Companiile care au avut asemenea sisteme implementate au reușit să facă trecerea rapid de la un mod de lucru la altul. Un bun exemplu este PwC, care folosește G Suite de la Google și în mai puțin de o săptămână a trecut peste 275.000 de angajați în regim work from home (lucru de acasă). G Suite oferă pentru PwC (și nu numai pentru ei) posibilitatea de a lucra cu adevărat împreună, indiferent de unde se află utilizatorii. Aceștia au la dispoziție instrumente de comunicare text sau video (Chat, Meet), posibilitatea de a lucra cu documente de orice fel (Docs, Sheets, Slides), e-mail (Gmail), un spațiu de stocare în cloud (Drive) care poate fi nelimitat, și multe altele, totul într-o platformă sigură și stabilă.
Ca să răspund la întrebarea pe care tot eu am pus-o la început, în titlu, cred că da, suntem pregătiți pentru noul normal. COVID-19 poate fi catalizatorul pentru a ne dezvolta, pentru a pune în practică proiecte care nu puteau să ia startul în condiții normale și pentru a îmbunătăți modul în care ne desfășurăm activitatea. Avem instrumentele necesare, depinde numai de noi sa ne schimbăm viziunea și abordarea. Și, în încheiere, aș vrea să-l citez pe Javier Soltero, Vice Președinte și Director General G Suite: “G Suite is not made for work from home - it’s the home for work!”