Din octombrie 2022 Softline operează sub brandul Noventiq.
Care ar fi lucrurile care te fac să iubești ceea ce faci?
Întotdeauna m-a interesat tot ce înseamnă tehnologia. Când eram mic, nu era ușor să obții cele mai noi produse sau să ai acces la ultimele noutăți. Chiar și așa, mi-am urmat pasiunea care, practic, mi-a deschis drumul către o carieră. Când Softline a decis să-și extindă activitatea dedicată Google în România și am fost contactat să mă alătur echipei, am fost încântat de această oportunitate. Ceea ce fac acum mă ajută să-mi perfecționez două din calitățile care mă definesc: Prima ar fi curiozitatea pentru tehnologie; iar cea de-a doua îmi oferă experiență practică prin întâlnirile cu clienții, care îmi permit să-mi manifest spiritul extrovertit și sociabil. Îmi place să stau de vorbă cu oamenii și să ajung să le înțeleg nevoile, din situațiile pe care mi le povestesc.
Care este opinia generală a companiilor despre serviciile cloud?
Există, în mod evident, o creștere a interesului și a nivelului de acceptare pentru serviciile cloud. Este normal, ne aflăm în epoca în care telemunca crește vertiginos, ceea ce a intensificat nivelul de acceptare. Multe companii știu deja ceea ce înseamnă utilizarea serviciilor cloud. Cu toate aceasta, când trebuie să găsească cea mai bună soluție pentru o anumite situație, selecția și evaluarea atâtor opțiuni cloud devine o sarcină dificilă. Și aici intru eu în joc, în momentul în care au nevoie de un consultant care să le înțeleagă nevoile și situația și care să aibă, în același timp, cunoștințe solide despre serviciile cloud.
Cum poate mai exact un consultant să ajute în adoptarea unei soluții cloud?
Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui consultant profesional, în afara experienței sale, este posibilitatea de a avea pe cineva pe care să-l poți contacta atunci când apare o situație neprevăzută. În vremea în care adoptarea unor soluții oferite de diferiți furnizori este din ce în ce mai la modă, companiile pot să-și utilizeze mai eficient resursele având o singură persoană de contact. Mai mult decât atât, companiile evoluează mereu, la fel și provocările cărora trebuie să le facă față și nevoile specifice. Un consultant cunoaște compania suficient de bine încât să-i poată recomanda cele mai bune soluții, dar acționează și ca persoană din exterior, care are o perspectivă de ansamblu asupra proceselor care pot fi îmbunătățite. Există numeroase motive. Noi, ca specialiști IT, nu doar alegem un produs pentru companie. Îl implementăm și oferim companiei asistență post-vânzare pentru a-l înțelege mai ușor. Tocmai din acest motiv, cred că puterea companiei Softline stă în procesul personalizat pentru adoptarea soluției și în susținerea la fiecare pas pentru implementarea acestui proces.
Cum ai descrie soluțiile cloud oferite de Google?
Serviciile oferite de Google sunt ușor de utilizat, interconectate, iar utilizarea lor este naturală, ca o proiecție a propriilor noastre acțiuni în interacțiunile digitale. În plus, soluțiile cloud oferite de Google sunt intuitive și ne permit să inovăm, atât la nivel personal, cât și profesional. Experiența mi-a demonstrat că Google cloud are o soluție pentru orice provocare, indiferent de cât de complicată poate fi ea. Vorbim despre un portofoliu uriaș de produse, cu un potențial imens pentru utilizatori. Serviciile sunt atât de intuitive încât, atunci când trebuie să verific ceva referitor la un serviciu cu care nu sunt foarte familiarizat, mă întreb: „Unde aș fi pus opțiunea dacă aș fi fost programator?”. De obicei, o găsesc exact acolo.
Securitatea este întotdeauna un aspect important pentru serviciile cloud. După părerea ta, cum va evolua securitatea în cloud?
Sunt pasionat de inteligența artificială și cred că va juca un rol important în consolidarea securității. Ne aflăm într-o lume în continuă schimbare, care evoluează către ceva total nou. La fel cum s-a întâmplat la implementarea la scară largă a Internetului, putem să ne așteptăm la lucruri minunate care să utilizeze tehnologii avansate, precum 5G și tehnologia blockchain. AI este, în mod clar, una dintre aceste schimbări. Pe partea de securitate, atunci când o companie se confruntă cu atacuri rău-intenționate, hackerii deja utilizează inteligența artificială. Pentru a reduce riscurile și a crea indicatori mai eficienți pentru securitate, companiile trebuie să riposteze și ele folosind AI. Cred că utilizarea în creștere a inteligenței artificiale pentru indicatorii de securitate poate fi următorul pas important în securitatea serviciilor cloud.
Ce crezi că va defini serviciile cloud în viitor?
Mediile multi-cloud sunt din ce în ce mai la îndemână, ceea ce ar putea însemna soluții unificate și servicii chiar și mai bune. De aici s-ar putea naște un ecosistem deschis. De asemenea, printr-o mai bună înțelegere a tehnologiilor precum 5G, modul de viață pe care îl cunoaștem ar putea evolua rapid, atât la nivel personal, cât și profesional. Conceptul „edge computing” definește aspecte majore din viața noastră. Companiile de cloud vă pot oferi posibilitatea de a avea resursele cât mai aproape de locația în care vă aflați. Astfel, ne putem imagina că 5G, care are o latență de o milisecundă, alături de proximitatea datelor pot fi catalizatorul multor procese. Un alt aspect important este că trebuie să găsim o soluție și pentru lipsa resurselor umane. Cred că toate companiile vor investi constant în formare și în cultivarea talentelor pe termen lung, care să permită dezvoltarea potențialului uman în zonele lor de interes.
Cum vezi viitorul cloud din perspectiva Google?
Văd un potențial uriaș pentru instrumentele care utilizează analiza de date. În acest moment, există opțiunea de afișare a anumitor informații de analiză a datelor pe platforma dvs. cloud. Sunt convins că, prin descoperirea unor date mai sofisticate, companiile ar putea primi previziuni și sugestii care să le ajute să-și îndeplinească obiectivele, toate bazate pe datele existente.
Activitatea ta profesională zilnică se axează pe tehnologiile moderne, însă interesele tale personale se îndreaptă către filozofia vedică și sanscrită. Există vreo legătură între ele?
Pot părea două elemente contrare, la început. Filosofia vedică promovează un stil de viață simplu și un sistem de gândire profund și practică, de asemenea, neatașarea. Eu percep, însă, literatura vedică drept un mod de a ne învăța că orice poate deveni divin dacă este făcut cu bune intenții. Cred că tehnologiile moderne, inclusiv soluțiile cloud, pot fi folosite în scopuri pozitive și pot scoate la iveală un potențial enorm, în toate aspectele. Cel mai important este să învățăm să le utilizăm conștient și corect.